Statics Interview Preparation Guide
Download PDF
Add New Question

Statics Interview Questions and Answers will guide us now that Statics is the branch of mechanics concerned with the analysis of loads (force, torque/moment) on physical systems in static equilibrium, that is, in a state where the relative positions of subsystems do not vary over time, learn Statics with the help of this Statics Interview Questions with Answers guide

32 Statics Questions and Answers:

1 :: Which one of the following variables is not categorical?

► a) Age of a person
► b) Gender of a person: male or female
► c) Choice on a test item: true or false
► d) Marital status of a person (single, married, divorced, other)

Answer - a
Post Your Answer

2 :: Which of the following would be most likely to produce selection bias in a survey?

► a) Using questions with biased wording
► b) Only receiving responses from half of the people in the sample
► c) Conducting interviews by telephone instead of in person
► d) Using a random sample of students at a university to estimate the proportion of people who think the legal drinking age should be lowered

Answer - d
Post Your Answer

3 :: What is one of the distinctions between a population parameter and a sample statistic?

► a) A population parameter is only based on conceptual measurements, but a sample statistic is based on a combination of real and conceptual measurements.
► b) A sample statistic changes each time you try to measure it, but a population parameter Remains fixed
► c) A population parameter changes each time you try to measure it, but a sample statistic remains fixed across samples
► d) The true value of a sample statistic can never be known but the true value of a population parameter can be known.

Answer - b
Post Your Answer

4 :: If a statistically significant difference in blood pressure, change at the end of a year for the two activities was found, then?

► a) It cannot be concluded that the difference in activity caused a difference in the change in blood pressure because in the course of a year there are many possible confounding Variables
► b) Whether or not the difference was caused by the difference in activity depends on what Else, the participants did during the year.
► c) It cannot be concluded that the difference in activity caused a difference in the change in blood pressure because it might be the opposite, which the people with high blood pressure were more likely to read a book than to walk
► d) It can be concluded that the difference in activity caused a difference in the change in Blood pressure because of the way the study was done.

Answer - d
Post Your Answer

5 :: The two treatments in this study were?

► a) Walking for half an hour three times a week and reading a book for half an hour three Times a week
► b) Having blood pressure measured at the beginning of the study and having blood pressure measured at the end of the study.
► c) Walking or reading a book for half an hour three times a week and having blood pressure measured
► d) Walking or reading a book for half an hour three times a week and doing nothing.

Answer - a
Post Your Answer

6 :: Scenario: A randomized experiment was done by randomly assigning each participant either to walk for half an hour three times a week or to sit quietly reading a book for half an hour three times a week. At the end of a year, the change in Participants blood pressure over the year was measured, and the change was compared for the two groups.?

This is a randomized experiment rather than an observational study because:

► a) Blood pressure was measured at the beginning and end of the study.
► b) The two groups were compared at the end of the study.
► c) The participants were randomly assigned to either walk or read, rather than choosing Their own activity
► d) A random sample of participants was used.

Answer - c
Post Your Answer

7 :: Which of the following is a confounding variable in this study?

► a) Exercise
► b) Lung capacity
► c) Smoking or not
► d) Occupation

Answer - a
Post Your Answer

10 :: Which one of these statistics is unaffected by outliers?

* a) Mean
* b) Inter-quartile range
* c) Standard deviation
* d) Range

Answer - b
Post Your Answer
Add New Question