General Aptitude frequently Asked Questions by expert members with experience in General Aptitude. So get preparation for the General Aptitude job interview

## 23 General Aptitude Questions and Answers:

### 1 :: 10 years ago, the average age of a family of 4 members was 24 years. Tow children having been born (with age difference of 2 years), the present average age of the family is thesame. The present age of the youngest child is:

The youngest age is 3.

-2 or +2

1 hr 20 min

### 4 :: If A earns Rs.450 monthly salary and increment of Rs.25 yearly, similarly B earns Rs.600 salary monthly and Rs.20 increment. when does A earn more than B?

A's monthly income = Rs 450
A's monthly increment = Rs 25/12
B's monthly income = Rs 600
B's monthly increment = Rs 20/12
Let A requires ' x ' month to have A's salary to be equal to B's salary so,
450+25/12+x=600+20/12
X=12.465 years . After 12.465 yrs A's sal becomes more than B's sal....

### 5 :: What is the pattern for MAQ Software company?

1st Round
1.1 First prepare C language --> They will concentrate on
arrays, function and pointers, call by reference and call by
value (30 question) + Aptitude Question from R S Aggarwaal
(20 question)
(50 question 1 hour)
1.2 In Algorithm they will ask two algorithm 45 min.....
just right the logic of it
1--> If few people are electing then every time ur candidate
should win
2--> arrange books in box, if box carry weight == books
weight then take another box..... find the no of box required.
(2 Algorithm 45 minutes)

2nd Round – Two Technical Interview
IN interview one sql query(find employee name whose sal is
b/w 5k and 10k and arrange in ascending order by name), one
question on c like (prime no b/w 50, fibnocci, find the
addition of digit like 456 then u should find 4+5+6 value
etc) one reasonong question(no of square in chess board).
HTML (registration form). (In interview u can write code in
(prepare on redundancy, joins , ACID property, JDBC connection)
both interview will consist same type of question.
(they will see ur confidence level)

3rd Round
IN HR( Tell abt urself ... why u want to join MAQ, What
special qualities u have?, How many hours u can work? what u
did after B.Tech.)

### 6 :: What is the next number in the series 3,26,15,124,?

2^2=4-1=3
3^3=27-1=26
4^2=16-1=15
5^3=125-1=124
SO THAT BY FOLLOWING THIS SEQUENCE
6^2=36-1=35

256

### 8 :: A monkey climbs a 52 – m smooth pole. It climbs 6 m up in one minute and slips 2 m down in every alternate minute. How long will it take to reach the top of the pole?

104 minutes....
coz in 2 minutes he climb 4 meteres
so to climb 52meters he will take 52*2=104 minutes

### 9 :: What is difference between goal and aim?

For example we take this question,

My goal is to answer this question.
My aim is how i am clearly answering the question.

Another example:
My goal is to pass the interview and my aim is the effort
i am taking (iam learning for it )

### 10 :: What is ETP?

effluent treatment plants

### 11 :: Where is Himalaya?

north side of India

### 12 :: You have 5 jars of pills. Each pill weighs 10 gram, except for contaminated pills contained in one jar, where each pill weighs 9 gm. Given a scale, how could you tell which jar had the contaminated pills in just one measurement?

1]Suppose there are 5 jars and one physical balance,take any 4 out of them and place 2 jars on each side of the scale remains horizontal,then the remaining jar has the contaminated pills.

2] Else if the balance shifts to one side then the contaminated jar must be on the side which is lifted upwards.so remove one of the jars from either side. if the balance is still tilted to one side then the jar which is left on the side which is tilted is the contaminated jar.

3] If the balance becomes horizontal when you removed it, the jar you removed from the previously tilted jar is the required contaminated jar.

### 13 :: One train leaves Los Angeles at 15mph heading for New York. Another train leaves from New York at 20mph heading for Los Angeles on the same track. If a bird, flying at 25mph, leaves from Los Angeles at the same time as the train and flies back and forth between the two trains until they collide, how far will the bird have traveled?

Actually they should mention distance between the two stations, but i searched in Internet and i found the distance between the stations is 2450 miles.
So the time taken for both trains to meet is
Time taken=distance between them/Relative speed of both trains in opp direction(Sum of speeds)=2450/35=70 hours.
so for these 70 hrs the bird will be travelling here and there. so distance traveled for 70 hrs = 70*25=1750 miles.

### 14 :: A square is to circle as cube is to?

cube is to sphere.

joy is to sorrow

### 16 :: If a man stands in front of sun what is the first letter of the direction which is left to him?

its a kind of trick question ....as sun can be considered as
a sphere of burning gases and not a circle...so it can be
any direction on the left of person standing in front of the
sun.

### 17 :: Find the least number which when divided by 7 gives the reminder 6, when divided by 6 gives reminder 5, when divided by 5 gives reminder 4 and so on?

Try trial and error method for the multiple numbers of 7
you will get a number 119 which should get a remainder 6 when divided by 7,5 when divided by 6,4 when divided by 5,3 when divided by 4,2 when divided by 3,1 when divided by 2,

248

9

215