Statics Measures Interview Preparation Guide
Download PDF
Add New Question

Statics Measures of association Interview Question and Answers will guide us now how to get preparation for the jobs of Statics Measures of association with the help of this Statics Measures of association Interview Question with Answers guide

29 Statics Measures Questions and Answers:

1 :: What sort of data is appropriate for chi square tests?

1. Scaled scores.
2. Rank ordered data.
3. Continuous scores.
4. Frequency counts

Answer: Frequency counts
Post Your Answer

2 :: Using a goodness of fit we can test whether a set of obtained frequencies differ from a set of ______ frequencies?

1. Expected
2. Observed
3. Constant
4. Independent

Answer: expected
Post Your Answer

3 :: Which of the following hypotheses would be suited for testing by a one variable chi square test?

1. It is hypothesized that in terms of car color, more individuals choose a red car, than a green, a black, or a silver car.
2. Choice of car color is directly related to measures of extroversion.
3. Individuals with red cars are significantly more extroverted than are individuals with green, black or silver cars.
4. None of the above

Answer: It is hypothesized that in terms of car color, more individuals choose a red car, than a green, a black, or a silver car.
Post Your Answer

4 :: How do we calculate the degrees of freedom for a goodness of fit test?

1. Number of categories -1.
2. Number of categories x n.
3. N/ (Number of categories-1).
4. n-1.

Answer: Number of categories -1.
Post Your Answer

6 :: Examine the output on p. 268. How would these results be reported?

1. The chi square value of 10.490 (DF=317) achieved an associated p value of <.001. There was a significant difference between the expected and the observed frequencies. We can conclude that there is a greater prevalence of right handedness in women with IBS.
2. The chi square value of 317 (DF=1) achieved an associated p value of <.001. There was a significant difference between the expected and the observed frequencies. We can conclude that there is a greater prevalence of left handedness in women with IBS.
3. The chi square value of 10.490 (DF=1) achieved an associated p value of .001. There was no significant difference between the expected and the observed frequencies. We can conclude that being left or right handed is unrelated to IBS in women.
4. The chi square value of 10.490 (DF=1) achieved an associated p value of <.001. There was a significant difference between the expected and the observed frequencies. We can conclude that there is a greater prevalence of left handedness in women with IBS.

Answer: The chi square value of 10.490 (DF=1) achieved an associated p value of <.001. There was a significant difference between the expected and the observed frequencies. We can conclude that there is a greater prevalence of left handedness in women with IBS.
Post Your Answer

8 :: Which of the below statements is false of chi square testing?

1. Chi square tests can be used to check how well a model fits the data
2. Chi square can be applied to continuous variables; it just means that a larger contingency table is needed.
3. Chi square is used in research to measure the association between two categorical variables.
4. None of these statements are false, it is a trick question.

Answer: Chi square can be applied to continuous variables; it just means that a larger contingency table is needed.
Post Your Answer

9 :: A fundamental assumption of chi square tests is that no more than ____ % of cells can have an expected frequency of less than?

1. 25; 5
2. 75; 95
3. 4; 1
4. 5; n

Answer: 25; 5
Post Your Answer

10 :: If the assumption mentioned in question 10 is not met for a 2x2 chi square test, you should proceed to conducting _________?

1. A Pearson's correlation coefficient
2. A 2x2 test of independence
3. One variable chi square test (goodness of fit)
4. A Fisher's Exact Probability Test

Answer: a Fisher's Exact Probability Test
Post Your Answer
Add New Question